Metoda, kterou jistě znáte od kuchařů či z kulinářských show. Jedná se o revoluční způsob vaření původem z Francie.
Co se v dnešním článku dozvíte?
- Kde se vzala metoda sous vide
- Co to je sous vide?
- Výhody vaření pomocí sous vide
- Co je k přípravě pomocí sous vide potřeba?
- Tipy, jak začít
Doba čtení: cca 5 minut
Metoda, kterou jistě znáte od kuchařů či z kulinářských show. Jedná se o revoluční způsob vaření původem z Francie. Přišel na něj jistý fyzik a vynálezce Sir Benjamin Thompson v roce 1799. Doslovně můžeme francouzské sous vide přeložit jako "vaření ve vakuu". Nicméně v kuchyni se začalo sous vide využívat až od druhé poloviny 20. století pro snadnější přepravu a uchování potravin. Od roku 1974 se tento způsob vaření pomalu rozšiřoval do restaurací po celém světě.
Věděli jste ale, že si sous vide můžete připravit i sami doma?
Zdravé jídlo připravované bez přístupu vzduchu
Sous vide (čteme suu vid) je způsob vaření, kdy umístíte jídlo do vakuově uzavřeného sáčku a následně ponoříte do vody nebo dáte na speciální program do trouby, která byla zahřátá na určitou teplotu (v rozmezí cca 55 - 95℃).
Výsledný pokrm se připravuje rovnoměrně, aniž by ztratil šťavnatost nebo chuť. Je to podobné tradičnímu dušení, ale místo pánve se používají vakuově uzavřené sáčky a vodní lázeň nebo speciální program v troubě.
To vám umožní připravovat vaše jídlo přesněji než kdykoli předtím a navíc s vynikajícími výsledky!
Sous vide nemusíte využívat pouze pro přípravu jídla, ale také k uchování potravin, což bylo i původním záměrem. Vakuum zabraňuje množení bakterií a tím pádem se vám potraviny tak snadno nezkazí. Když se například rozhodnete namarinovat steak, který následně zavakuujete, můžete ho s klidem nechat v lednici i několik dní.
Výhody vaření pomocí sous vide
Přesnost a konzistence – protože používáte rovnoměrný zdroj tepla, vaše jídlo bude pokaždé uvařeno rovnoměrně od okraje ke středu. Nebudete mít žádné části nedovařené nebo převařené!
Intenzivní chuť a textura – díky zavakuování nedochází pouze k zachování čerstvosti, ale také není třeba pokrm nějak přehnaně kořenit. Chutě se hodně zvýrazní a zároveň nedochází ke ztrátě cenných látek díky nízké teplotě přípravy.
Kombinace metod přípravy - sous vide se skvěle kombinuje s grilováním, např. steak připravíte jako sous vide a následně doděláte zlehka na grilu. Nebojte se ani sladkých dezertů, např. ovoce krásně pustí vodu a zachová si většinu vitamínů
Dietní jídlo, chutně - sous vide řadíme mezi dietnější formy přípravy jídla, protože vynecháváte tuk při přípravě a i přesto je krásně šťavnaté a plné chuti
Co budete k přípravě sous vide potřebovat?
Na zkoušku vám pro začátek postačí kuchyňský teploměr, hrnec pro vodní lázeň a uzavíratelné sáčky.
Pokud ale chcete připravovat sous vide jako opravdový profesionál, tak doporučujeme například:
Vakuovací zásuvka Siemens studioLine BV910E1B1
- Dosáhnete až 99% vakua
- 3 stupně tepelného zatavení pro různé materiály a síly sáčků
- Push&pull otevření a zavření při stlačení čelní stěny
Kompaktní parní trouba Siemens studioLine CS936GAB1
- Speciální program pro přípravu sous vide + dalších 21 programů
- Asistent s hlasovým ovládáním
- Ideální do menších kuchyní
A mnoho dalších funkcí..
Vestavná parní trouba Siemens studioLine HS958GED1
- Speciální program pro přípravu sous vide + dalších 23 programů
- Detekce stupně upečení pomocí kamery
- Pevné připojení na vodovodní řád
- Asistent s hlasovým ovládáním
A mnoho dalších funkcí..
Tipy, jak začít s vařením sous vide
• Začněte jednoduchými recepty.
• Seznamte se s vybavením a jak jej používat, včetně správné doby vaření pro různé potraviny.
• Pomocí digitálního teploměru zkontrolujte teplotu jídla během vaření, zvláště pokud používáte vybavení, které nemá vestavěné senzory.
• Přečtěte si nějaké kuchařky o vaření metodou sous vide – je jich mnoho!
Věříme, že téma sous vide vám již po přečtení našeho článku není cizí a v případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.
S přáním hezkého dne,
Tým ALIN - MODERNÍ BYT s. r. o.