Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny

Máme tu první část z naší série o kuchyňských linkách. V první části se dozvíte, že základem úspěchu je plánování. Zjistíte, jak by měla být kuchyňská linka tvořena a jaké jsou kuchyňské zóny.

 

Úspěch je v plánování!


Každá kuchyňská linka je závislá na specifických požadavcích každého z nás a hlavně na daném prostoru, který není nikdy stejný. Vše se dá zvládnout, ale opravdu vyhráno má člověk, který začíná plánovat již v prvopočátku stavby či rekonstrukce. První věc, která by měla být vymyšlena, je správné dispoziční řešení celého prostoru a až po jeho navržení bychom měli provádět stavební či jiné instalační úpravy. Není vůbec jednoduché vymyslet správné dispoziční řešení, o to je to složitější, pokud máme již dané instalační vývody, ale každý zkušený projektant by si měl s daným prostorem poradit.

Kuchyňská linka by měla obsahovat pět základních zón uspořádaných ve správném pořadí. Jsou jimi zóny: ZÁSOBY, UKLÁDÁNÍ, MYTÍ, PŘÍPRAVA a VAŘENÍ PEČENÍ. Základem těchto zón je plynulá práce a pohodlí v kuchyni, dostatek úložného prostoru a vysoký komfort pohybu.

 

 

 

 V této zóně bychom měli skladovat veškeré potraviny. Ať se jedná o konzumní potraviny v chladničce či trvanlivé potraviny ve „spížové“ části (rýže, těstoviny, cukr, mléko apod.)

 

 Další zónou je ukládání. Zóna slouží k ukládání talířů, sklenic, hrníčků, popřípadě i příborů. Zároveň by pracovní deska v této části měla sloužit pro odklad potravin ze zóny zásob.

 

 Zóna mytí je zónou „špinavou“. Nedílnou součástí této zóny je dřez, odpadkový koš pro třídění odpadu, myčka a také úložný prostor pro veškeré potřeby k mytí a úklid (tablety do myčky, houbičky, lopatka, apod.) V této zóně bychom potravinu měli omýt a zbavit veškerých obalů či slupek.

 

 Přípravná zóna by měla být největším pracovním prostorem tzn. hlavní pracovní zónou. Zde by se měly potraviny připravovat k další úpravě. Zároveň by měla sloužit pro odklad jak ze zóny MYTÍ tak ze zóny VAŘENÍ PEČENÍ. Přípravná zóna by měla být dostatečně velká, aby u vedlejších zón byl neomezující prostor pro práci. V této části ukládáme například nože, prkénka, plastové misky, zapékací misky, ale i koření či jiná dochucovadla pro samotné vaření.

 

 Zde bychom měli naše připravené potraviny tepelně opracovat. Neměla by zde chybět varná deska, trouba, mikrovlnná trouba a odsavač par. V úložném prostoru skladujeme veškeré hrnce, pánve, pokličky, plechy a pracovní příbory jako jsou různé obracečky, vařečky apod.

 

V další části se dozvíte nejčastější tvary kuchyní v návaznosti na kuchyňšké zóny.



VÝPIS VŠECH NOVINEK NALEZNETE ZDE
Domluvte si schůzku
Navštivte také náš eshop

Na našem eshopu naleznete široký sortiment domácích vestavných i volně stojících spotřebičů,
bytových i kuchyňských doplňků a kuchyňského vybavení světových značek (Miele, Siemens, Bosch, Electrolux, AEG, Liebherr, Blum, Amica, Beko...) s výdejním místem v Pardubicích. Vše s jistotou originální české distribuce a bezkonkurenčních cen.

Aktuality ze světa kuchyní
Objevte Siemens studioLine Objevte Siemens studioLine

Vestavné spotřebiče. Výstavní design. Představujeme exkluzivní řadu studioLine pro ty nejnáročnější. Za oceňovaným vzhledem se…

06.12.2017
Proč si nás vybrat
  • Vlastní truhlářská výroba
  • Vysoká kvalita výrobků
  • Profesionální přístup
  • 7 let záruka na vyrobený nábytek
  • Dlouhá tradice a bohaté zkušenosti
Proč si nás vybrat

Naše firma ALIN-MODERNÍ BYT s. r. o. má dnes již téměř dvacetiletou tradici. Využijte naši vlastní truhlářskou dílnu, vysokou kvalitu výrobků se 7letou zárukou a 3D návrhy interiérů zdarma!

Rychlé kontakty